Google, insanların hayatına o kadar girdi ki Google kelimesi, "arama motoru kullanarak internette bir şey arama" anlamında bir fiil olarak İngilizce sözlüğe girdi. Ancak bugün Google yerine "BackRub" (Sırt masajı) kelimesini de kullanıyor olabilirdik. Google'ın yaratıcıları Larry Page ve Sergey Brin Stanford Üniversitesi'nde arama motoru üzerinde çalışmaya başladıklarında projeye "BackRub" (sırt masajı) adını vermişler (Açıkçası nedenini düşünmek istemiyorum.).
Neyse ki bu isimde ısrar etmemişler ve matematiksel bir terim olan "googol" kelimesini kullanmaya karar vermişler. Googol 10 üzeri 100'e karşılık gelen oldukça büyük bir matematik sayısı. Google'ın arama sonuçlarında sayfa saylarının bulunduğu bölümdeki uzayıp giden "O"ları hatırlayın. Googol da böyle bir sayı...
Peki Googol nasıl Google oldu? Söylediklerine göre Page ya da Brin kazara adı yanlış telaffuz etmiş (Hangisine sorulsa diğerini suçuyor?). Sun'ın kurucularından Andy Bechtolsheim, Page ve Brin'e projeyi finanse edebilmeleri için 100.000 dolarlık bir çek yazarken yanlış telaffuzu duyduğu için "Googol" yerine çeke "Google" yazmış. Page ve Brin'de projeyi bu adla sürdürmüşler.
Fark.com'un Türk sitesi olduğunu zannetmeyin hatta Türkiye'de de pek tanınan bir site değil ama Amerika'da ve dünyada oldukça popüler. Sosyal paylaşım sitesi olan Fark'ın adı; Twitter, MySpace, Facebook gibi benzer sosyal sitelerin hoş ve anlaşılır adlarından oldukça farklı. İnsanın zihninde direkt "Fark da nedir yahu?" cümlesi oluşuyor.
Sitenin yaratıcısı Fark'ın hiç bir anlamanın olmadığını söylüyor. Aslında bu kısmen doğru. Drew Curtis fark kelimesine 90'larda internette (henüz sessiz sakin bir ortamken) arama yaparken karşılaşmış. Curtis, kelimeyi buluğdu yerde, büyük bir ihtimalle "f"le başlayan başka bir kelime (Amerikan filmlerinde sıkça duyabileceğiniz.) yazılırken harf hatası yapılarak "fark" yazıldığını tahmin ediyor.
Daha sonraları Curtis domain kaydı yaptırırken "fark"ın, az sayıda kalan 4 harfli alan adlarından biri olduğunu görür ve domaini satın alır. 2 yıl sonra Curtis tuhaf hikayelerin, haberlerin olacağı bir site yapmaya karar verdiğinde fark.com'un içeriğiyle uyumlu olduğuna karar verir: Garip ve anlaşılmaz...
Peki Fark nedir? Deneyimli Fark kullanıcıları siteyi şu şekilde tanımlıyor: "Fark, medyanın haber bulamadığı boşlukları doldurur. Fark, haber gibi gözükür ama haber değildir. Fark, Fark'tır."
Yorumlar
Yorum Gönder